De Consumentenbond wil dat Essent consumenten compenseert die zonder bedenktermijn bij de Mediamarkt of in de Gamma een energiecontract hebben afgesloten. De belangenorganisatie stapt naar de rechter als Essent dit weigert.

Dit staat in een brief gericht aan de energieleverancier, meldt de Consumentenbond maandag.

Het gaat om consumenten die in het afgelopen jaar in een elektronicawinkel of bouwmarkt een contract hebben getekend en daar nu toch vanaf willen. De Consumentenbond vindt dat zij alle kosten van de afgenomen energie terug zouden moeten krijgen.

Tot 1 december vorig jaar werd bij de verkoop van een energiecontract in de Mediamarkt en de Gamma gezegd dat er geen bedenktermijn was.

Voorbereid

Het gaat in dit geval om verkoop buiten de verkoopruimte, vergelijkbaar met verkoop op straat of aan de deur. De consument is in zo'n situatie onvoldoende voorbereid en daardoor geneigd te snel een keuze te maken. Om de consument te beschermen, is het daarom verplicht een bedenktijd van twee weken te geven.

Als een bedrijf geen of onvoldoende informatie geeft over bedenktijd, dan wordt de termijn volgens het consumentenrecht met maximaal twaalf maanden verlengd. 

Volgens de Consumentenbond hoeven consumenten in dat geval niet te betalen voor een product dat ze in de tussentijd hebben afgenomen.

Als een bedrijf de benodigde informatie alsnog geeft, dan geldt de termijn van twee weken vanaf het moment dat de informatie is verstrekt.

Werkwijze

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelde vorig jaar dat Essent verplicht was om klanten twee weken de tijd te geven. Daarna heeft Essent de werkwijze anagepast.

De Consumentenbond heeft de energieleverancier gevraagd om een passende oplossing voor klanten die het contract willen opzeggen. "Maar tot op heden komt Essent deze klanten niet afdoende tegemoet”, aldus de organisatie.

De Consumentenbond hoort van consumenten dat Essent wel bereid is het contract te ontbinden. Maar het bedrijf wil de kosten voor de al afgenomen energie niet terugbetalen. Bovendien zou de energieleverancier het bedrag van een bij het contract verstrekte waardebon terugeisen. Ze kregen bij een contract van drie jaar een cadeaubon van 150 euro.