Het kort geding dat de curator van het moederbedrijf van Perry Sport tegen betrokken banken aanspant, dient komende donderdag.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam buigt zich dan over het pandrecht op de voorraden van Unlimited Sports Group (USG), zegt een woordvoerder van de curator maandag. Het kort geding is gericht tegen ING, Rabobank, Deutsche Bank en Bank of America Merrill Lynch.

Curator Toni van Hees is boos, omdat de banken de volledige omzet willen opeisen, terwijl de geldkraan werd dichtgedraaid vlak voordat de salarissen over februari uitbetaald hadden moeten worden.

De banken hebben een pandrecht op de voorraden en vinden dat ze recht hebben op de omzet die wordt gedraaid met de verkoop van spullen in winkels. Maar volgens de curator hebben de banken alleen recht op de inkoopwaarde van een deel van de voorraad. Dat bedrag is lager dan de verkoopwaarde.

60 miljoen

De voorraden van USG hebben een inkoopwaarde van ongeveer 60 miljoen euro. Op een groot deel ervan rust een eigendomsvoorbehoud van leveranciers. De banken hebben een pandrecht op de gehele voorraad.

USG heeft met de belangrijkste leveranciers afspraken kunnen maken over de verkoop van de voorraad in de winkels. Met de banken is geen overeenstemming bereikt. Maar de verkoop via de winkels is wel doorgegaan. 

Geen witte rook

Ondanks eerdere berichten verwacht de woordvoerder maandag nog geen witte rook. Er wordt nog steeds met negen partijen onderhandeld over doorstarts van ketens en merken. Het gaat zowel om investeerders als branchegenoten uit het binnen- en buitenland.

"De gesprekken duren voort, het is nogal ingewikkeld", aldus de woordvoerder. Het kan nog wel een aantal dagen duren voordat er meer bekend wordt over mogelijke doorstarts.

Scapino

Maandag werd wel bekend dat Scapino de inventaris van alle 128 shop-in-shops van Aktiesport in de Scapino-winkels heeft overgenomen. Dit zijn alle verkooppunten die Aktiesport in de schoenenwinkels had.

De 32 op zichzelf staande winkels van Aktiesport vallen niet onder de overname door Scapino. Het is voor de shop-in-shops ook niet van belang of de rest van Aktiesport ook wordt doorgestart, liet een persvoorlichter van Scapino eerder aan NU.nl weten.

Failliet

USG ging in februari failliet. De ketens Perry Sport en Aktiesport zijn hard geraakt door de faillissementen van V&D en Scapino, omdat daardoor shop-in-shops werden gesloten. 

De curator richt zich op een doorstart van de meest sterke merken en ketens van USG, zoals Perry Sport, Aktiesport, Ellesse en Le coq sportif. Het is nog niet bekend welke merken of ketens niet zullen worden voorgezet.

USG exploiteert zo'n 350 winkels en heeft ongeveer 2.500 werknemers.

Video: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds