'Baggeraars en overheid te gehaast bij uitbreiding Suezkanaal'

Baggeraars Boskalis en Van Oord en de Nederlandse overheid hebben rondom de uitbreiding van het Suezkanaal in Egypte onvoldoende rekening gehouden met milieu en mensenrechten.

Dat concludeert de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) maandag.

De twee Nederlandse bedrijven zorgden samen met twee andere ondernemingen in minder dan een jaar tijd voor de verdieping en verbreding van het kanaal. Daarmee werd het kanaal in recordtijd geschikt gemaakt voor zeeschepen.

Tijd om onderzoek te doen naar de impact op het milieu en op omwonenden werd volgens SOMO niet genomen. Daarmee handelden de bedrijven in strijd met internationale regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uit lokale media was volgens SOMO al bekend dat honderden families door het leger uit hun huizen werden gezet.

De Nederlandse overheid verstrekte bovendien een exportkredietverzekering, en deed dat volgens SOMO zonder te vragen naar een zogeheten sociale- en milieueffectrapportage.

Boskalis zegt wel degelijk onderzoek te hebben laten doen naar de sociale en milieueffecten en distantieert zich in een reactie van de conclusies van SOMO. ''Wij kunnen met droge ogen beweren dat we onze verantwoordelijkheid hebben genomen", laat een woordvoerder weten. Van Oord was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Lees meer over:
Tip de redactie