Minister Dijsselbloem noemt het een onverstandige beslissing van Deutsche Bank om niet mee te doen aan een onderzoek naar de omgang van banken met een bepaalde groep gedupeerde ondernemers bij de verkoop van derivaten. 

Bij de groep gaat het om duizenden kleine en middelgrote bedrijven (mkb) die een gecompliceerd beleggingsproduct kochten om zich in te dekken tegen een stijgende rente op hun lening. Zij leden vaak grote schade door deze zogenoemde rentederivaten.

Dijsselbloem donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij Deutsche Bank echter niet kan dwingen mee te doen. Hij noemde het in het belang van de bank zelf om wel mee te werken.

De bank zou door het beperkte aantal omstreden contracten bij ruim zeshonderd klanten zich niet willen aansluiten. Dijsselbloem gaat opnieuw contact zoeken met Deutsche Bank als haar werkwijze zeer afwijkt van de algemene aanpak voor de andere banken.

Andere banken

Eerder deze week werd bekend dat onafhankelijke deskundigen zich gaan buigen over de manier waarop banken zijn omgegaan met klachten van mkb-klanten over rentederivaten. ABN AMRO, ING , Rabobank, Van Lanschot en SNS hebben ingestemd met het onderzoek.

Onder andere de PvdA is ontevreden over het feit dat Deutsche Bank niet mee wil werken aan het onderzoek.