WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben de WTO, de Wereldhandelsorganisatie, ingeschakeld in het conflict dat ze met de Europese Unie hebben over de subsidiëring van de vliegtuigindustrie. Washington wil dat de EU een einde maakt aan de subsidiëring van vliegtuigbouwer Airbus omdat die de eerlijke concurrentie zou belemmeren.

Robbert Zoellick, de handelsgezant van de Amerikaanse regering, liet woensdag in een verklaring weten dat de VS de Europese Commissie ervan heeft proberen te overtuigen dat de subsidies aan Airbus oneerlijk zijn.

Handelsregels

"Maar de EU en Airbus lijken meer tijd te willen winnen voor meer subsidies voor meer vliegtuigen". De subsidies zijn in strijd met de internationale handelsregels, zo meent Zoellick.

De VS en de EU liggen al enige tijd met elkaar overhoop over de vliegtuigsubsidies. In 1992 spraken de twee af dat ze nieuwe vliegtuigmodellen tot eenderde van de kosten financieel mochten subsidiëren. Die afspraak loopt nu af.

Verkapt

De EU wil best de financiële steun verlagen, maar alleen als de VS hetzelfde doen. De Europese Commissie heeft al gewezen op leningen van 18 miljard dollar die de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing niet hoeft terug te betalen. Bovendien beschouwt de EU de grote defensieorders voor Boeing als een verkapte vorm van subsidiëring.