De vakbonden en werkgevers in de vleesindustrie hebben woensdagavond een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Er is onder meer overeenstemming over een loonsverhoging.

Volgens de afspraken kunnen de lonen per april met 1,5 procent stijgen en op 1 januari 2017 nog eens met 0,5 procent, melden CNV Vakmensen en FNV.

Een eerdere pensioenkorting van 13 procent wordt in de plannen hersteld. Ook wordt er gezorgd voor een derde WW-jaar voor medewerkers die onverhoopt hun baan verliezen. De nieuwe cao zal van 1 maart 2016 tot eind oktober 2017 gelden.

De leden van de vakbonden moeten nog met het akkoord instemmen. Beide bonden leggen het resultaat neutraal voor aan hun leden.

"Het is niet alles wat we wilden, daarom leg ik dit neutraal voor aan mijn leden", zegt onderhandelaar John Klijn van FNV. "Maar ik ben tevreden over wat er nu ligt. De onderhandelingen liepen relatief goed, na drie ronden is dit een mooi resultaat."

De komende tijd zullen de cao-partijen nog verder praten over de modernisering van de cao. Dan gaat het onder meer om scholing en duurzame inzetbaarheid.

Onderhandelaar Peter de Ridder van CNV Vakmensen benadrukt dat de sector moderner en aantrekkelijker voor jongeren moet worden. "Er is werk genoeg, maar het wordt nu vooral gedaan door buitenlandse werknemers en flexkrachten. Dat zouden we graag anders zien", meent De Ridder.

De cao geldt voor ruim tienduizend mensen die werkzaam zijn in de vleesindustrie.