Zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft vorig jaar meer winst geboekt dan in 2014.

Het resultaat werd onder meer vooruitgeholpen door groei in Azië en de toenemende verkoop van kindervoeding en zuivelingrediënten, meldt het bedrijf donderdag. Daarnaast maakte de daling van de melkprijs de inkoop goedkoper.

FrieslandCampina boekte vorig jaar een winst van 343 miljoen euro. Dat was 13 procent meer dan in 2014. De omzet zakte bijna 1 procent, naar 11,3 miljard euro. Daarbij werd de daling gedempt door positieve wisselkoerseffecten. Tegen constante koersen gingen de opbrengsten met 4 procent omlaag.

Het zuivelbedrijf zag de verkopen van kindervoeding met 9 procent stijgen. Daarbij gingen de zaken vooral goed in China en Hongkong. Door de lage melkprijs zakten de kosten van FrieslandCampina. De vergoedingen voor de aan het bedrijf verbonden boeren daalden met ruim 13 procent.

Melkquotum

Vorig jaar werd het Europese melkquotum afgeschaft, waardoor het aanbod van melk sterk steeg en de prijs daalde. De boeren van FrieslandCampina werden hiervoor nog enigszins gecompenseerd door de hogere winstuitkering vanuit het concern.

Het bedrijf verwacht dat de melkproductie dit jaar wereldwijd verder stijgt. Tegelijk is het onzeker of de vraag naar zuivel ook blijft groeien. De prijzen van zuivelproducten blijven daardoor ''voor een langere periode'' onder druk staan, aldus FrieslandCampina.

Het bedrijf verwacht dat internationale ontwikkelingen dit jaar een rem op de winst zetten. Daarbij wordt vooral een negatieve invloed verwacht van de economische malaise in de olielanden en de vele conflicten in de wereld.