Nederlandse transporteurs hebben vorig jaar dagelijks ruim twintigduizend internationale ritten met lading gemaakt. In totaal zijn Nederlandse vrachtwagens 7,4 miljoen keer richting het buitenland vertrokken.

Meer dan 80 procent van het internationale vervoer vanuit Nederland ging naar de buurlanden Duitsland en België, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk staan op respectievelijk de derde en vierde plek. 

Bij 30 procent van de internationale ritten werden landbouwproducten, levende dieren en levensmiddelen vervoerd. Nederlandse vrachtwagens die naar het buitenland gaan, leggen relatief korte afstanden af. 

Chauffeurs die naar het buitenland vertrokken, reden in ruim 60 procent van de gevallen niet verder dan 300 kilometer. Bij drie op de tien internationale ritten was de afgelegde afstand korter dan 150 kilometer.

Poolse chauffeurs

Een jaar eerder hebben Europese transporteurs dagelijks gemiddeld 158.000 internationale ritten met lading uitgevoerd. Nederlandse vervoerders waren in 2014 goed voor 13,4 procent (21.000) van deze ritten.

Alleen Poolse vrachtwagenchauffeurs hebben in dat jaar dagelijks meer internationale ritten (28.000) verzorgd. Chauffeurs uit Litouwen en Portugal gingen het minst vaak de grens over.

Transporteurs krijgen de laatste tijd ook in het Schengengebied te maken met grenscontroles. Er wordt extra gecontroleerd op mensensmokkel.

22 EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein zijn Schengenlanden. De lidstaten Groot-Brittannië, Ierland, Cyprus, Roemenië, Bulgarije en Kroatië behoren niet tot de zone.