DEN HAAG - Meer dan de helft van de werkloze jongeren is onbereikbaar voor de bemiddelingsinstanties. Dat komt omdat ze zich niet hebben ingeschreven bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Van de 110.000 problematisch werkloze jongeren staan er 70.000 niet ingeschreven.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde analyse van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Volgens de RWI worden de problemen van de jeugdwerkloosheid nog steeds onderschat. Doordat de jongeren niet staan ingeschreven, zijn ze onvindbaar. De meest zorgelijke groep van jongeren die niet willen werken, valt hierdoor volledig buiten het bereik van het CWI.

Uitkering

Mensen die een uitkering ontvangen, moeten ingeschreven staan bij het CWI. Anders hebben ze geen recht op een uitkering. Dat geldt ook voor jongeren. Een woordvoerster van de RWI vraagt zich af of de uitkeringsinstanties wel onderzoeken of de mensen die een uitkering krijgen ook echt staan ingeschreven. Verder denkt zij dat er jongeren zijn die thuis wonen of op een andere manier in hun inkomen voorzien.

Volgens de RWI zijn alle jongeren werkloos die niet op school zitten en geen baan hebben. Deze gegevens zijn gevonden in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek en het CWI. De RWI, het overleg- en adviesorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten, heeft geanalyseerd welke jongeren problematisch werkloos zijn. Ze zouden actief benaderd moeten worden met een scholings- en bemiddelingsaanbod.