DEN HAAG - Kip en rund- en varkensvlees waren afgelopen jaar minder vaak besmet met schadelijke bacteriën dan een jaar eerder. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Afgelopen jaar was 11 procent van het kippenvlees besmet met de salmonellabacterie. Voor de campylobacterbacterie was dit bijna 26 procent. De VWA spreekt van een duidelijke daling ten opzichte van 2002, toen de percentages respectievelijk 13 en 31 bedroegen.

Ook rund- en varkensvlees was veel minder vaak besmet met salmonella, aldus de VWA. Van de ongeveer 970 monsters was op minder dan 1 procent van het rundvlees en op bijna 5 procent van het varkensvlees de bacterie aanwezig. Een jaar eerder was dat respectievelijk 3 en 10,5 procent.

De daling van het aantal besmettingen komt volgens de autoriteit doordat de vleessector hygiënischer is gaan werken. "De dieren bevatten minder bacteriën" zei een woordvoerster. Het ministerie van Volksgezondheid bereidt een nieuwe norm voor die bepaalt dat kip in 2007 geen campylobacter- of salmonellabacteriën meer mag bevatten.