Het aantal miljardairs is licht afgenomen, nadat vorig jaar een recordaantal van 1.826 werd bereikt. Bovendien zagen zij hun nettowaarde gemiddeld met 300 miljoen dollar (276 miljoen euro) dalen, de eerste krimp sinds 2010.

Dat is te wijten aan schommelende beurskoersen, dalende olieprijzen en een sterkere dollar, zo meldt het zakenblad Forbes dinsdag bij de publicatie van de dertigste editie van de jaarlijkse rijkenlijst.

In 2016 bezitten 1.810 miljardairs gezamenlijk 6,48 biljoen dollar (5,97 biljoen euro). Dat is 570 miljard dollar minder dan vorig jaar.

De lijst wordt nog altijd aangevoerd door Bill Gates, de Amerikaanse oprichter van softwarebedrijf Microsoft. Hij heeft in totaal 75 miljard dollar aan eigendommen, 4,2 miljard minder dan een jaar geleden. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat Gates aan kop gaat.

Negen Nederlanders

Inditex-oprichter Amancio Ortega klimt van plek drie naar de tweede plaats op de lijst. Hij vervangt de Mexicaan Carlos Slim, die naar de vierde positie gezakt is. Superbelegger Warren Buffet blijft op plaats drie staan. De Amerikaanse ondernemer en investeerder Jeff Bezos maakt de top vijf compleet.

Facebook-topman Mark Zuckerberg klom van de zestiende naar de zesde plek op de lijst. Hij voegde 11,2 miljard dollar toe aan zijn fortuin.

Er staan negen Nederlanders op de lijst. De rijkste is Charlene de Carvalho-Heineken, gevolgd door Frits Goldschmeding, Carolus Nolet, Hans Melchers, Kommer Damen, John de Mol, Ralph Sonnenberg, Wim van der Leegte en Joop van den Ende.