De verkoop van nieuwe personenauto's is in februari fors achtergebleven bij dezelfde periode een jaar eerder. 

In januari was ook al sprake van een dip, zo blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en databureau RDC die dinsdag zijn gepubliceerd.

De teruggelopen verkoop heeft te maken met de aanpassing van de bijtellingsregels dit jaar, waardoor veel aankopen naar voren werden geschoven naar eind vorig jaar.

In februari werden 28.408 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat is 15 procent minder dan vorig jaar. In januari was de verkoop al 14 procent lager.

Volkswagen

Een woordvoerder van RAI Vereniging waagt zich niet aan een voorspelling over hoelang de effecten van de aangepaste bijtellingsregels op de autoverkopen nog aanhouden.

De bestverkochte auto's waren in februari KIA Picanto, Peugeot 108, Hyundai i10, Ford Fiesta en Toyota Aygo. Opvallende afwezige in de lijst van populairste merken is Volkswagen.

Volgens de zegsman is dat te verklaren door het feit dat de Duitse autofabrikant veel zakelijke klanten heeft en traditioneel veel auto's verkoopt in januari. ''Over januari en februari samen gaat Volkswagen nog ruim aan kop."