Een groeiende goederenoverslag heeft het Havenbedrijf Rotterdam afgelopen jaar aan meer omzet geholpen.

De winst viel wel wat lager uit dan een jaar eerder. Dat komt door het afkopen van een langlopende lening die was aangegaan voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

Financieel directeur Paul Smits sprak dinsdag van gunstige ontwikkelingen. Voor het tweede jaar op rij werd een positieve kasstroom behaald. Die maakte het mogelijk te blijven investeren in de haven en tegelijkertijd de schuld af te bouwen.

De omzet nam met 2,6 procent toe tot 677 miljoen euro, met name dankzij een stijging van de havengelden. De winst daarentegen zakte 1,7 procent tot 212 miljoen euro.

Eerder werd al bekend dat de goederenoverslag in de Rotterdamse haven in 2015 met een kleine 5 procent op jaarbasis is toegenomen.

Havengelden

De havengelden die aanleggende schepen betalen, gingen met 3,4 procent omhoog tot ruim 316 miljoen euro. Dat die omzet minder sterk steeg dan de overslag, komt met name doordat milieuvriendelijke schepen korting kregen op het havengeld. Dat telde op tot 3,8 miljoen euro.

De belangrijkste bron van inkomsten blijft de verhuur van terreinen. Die leverde vorig jaar een kleine 341 miljoen euro op, 1 procent meer dan een jaar eerder. Het resultaat uit deelnemingen bedroeg 8,9 miljoen euro, de helft meer dan in 2014.

De operationele kosten liepen met 3,3 procent op tot 133,6 miljoen euro. Het havenbedrijf was vooral meer geld kwijt aan beheer en onderhoud van infrastructuur en aan investeringen in nieuwe technologie. Voor het afkopen van de eerder genoemde lening werd eenmalig 19,2 miljoen euro betaald.