Stormschades hebben Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland, vorig jaar ruim 120 miljoen euro gekost. Mede hierdoor daalde de operationele winst van het concern met 5 procent tot 368 miljoen euro. 

Dat maakte Achmea, met merken als Interpolis, FBTO, Zilveren Kruis, Avéro, Inshared en Centraal Beheer, dinsdag bekend.

''Grote stormen veroorzaakten veel schade bij klanten'', zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin. Ook een stijging van de kosten van de gezondheidszorg drukte op het resultaat. Achmea zette 481 miljoen euro in om de stijging van premies van zorgverzekeringen van klanten dit jaar te beperken.

De nettowinst verbeterde het afgelopen jaar wel sterk, tot 386 miljoen euro. Een jaar hield het bedrijf onder de streep slechts 16 miljoen over.

Hoge reorganisatiekosten 

Toen werd de winst flink gedrukt door hoge reorganisatiekosten. Achmea schrijft de winstgroei over 2015 toe aan kostenverlagingen, over de volle breedte van het bedrijf.

De totale inkomsten bleven in 2015 stabiel op een kleine 20 miljard euro.

Achmea maakte ook bekend dat de kosten inmiddels met 300 miljoen euro zijn verlaagd, als gevolg van de twee jaar geleden ingezette reorganisatie. Als onderdeel daarvan daalde het totaal aantal medewerkers met een vast dienstverband vorig jaar met 1144 tot 15.412. Het bedrijf kondigde eind 2013 aan 4000 van de in totaal 17000 banen te zullen schrappen.