Boze thuiszorgmedewerkers hebben maandag opnieuw een gemeentehuis bezet. In de middag maakte de politie een einde aan de bezetting van het gemeentehuis in Aalten.

Ongeveer vijftig thuishulpen hadden maandagmiddag de hal van het raadhuis in de Achterhoek bezet. Ze protesteren tegen nieuwe arbeidsvoorwaarden die zullen gelden nadat hun werkgever TSN wordt overgenomen. 

De actievoerders wilden in het gemeentehuis overnachten, maar de gemeente wilde dat ze vertrokken. Toen diverse aansporingen om de hal van het raadhuis te verlaten niet hielpen, riep de gemeente de politie te hulp. Die wist de thuiszorgers ook niet te overreden, waarna is besloten tot een ontruiming. Daarbij is volgens de politie niemand aangehouden.

De gemeente laat het werk van het wankelende thuiszorgbedrijf overnemen door vijf lokale organisaties. Ook de buurgemeenten Oost Gelre en Winterswijk gaan met de vijf in zee. Vakbond FNV wil juist dat de gemeenten ingaan op een eerder voorstel van Buurtzorg Nederland.

Baan

Vakbond FNV Zorg en Welzijn is erg verontwaardigd dat de gemeente Aalten de politie liet komen. Volgens de FNV dreigt een kwart van de thuiszorgers in de drie gemeenten hun baan kwijt te raken. ''Andere medewerkers moeten solliciteren op hun eigen baan om hetzelfde werk te gaan doen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden'', aldus de vakbond.

Thuiszorgers voerden eerder actie in onder meer Bronckhorst (Gelderland) en Hollands Kroon (Noord-Holland) en Apeldoorn. Een poging om het stadhuis van de stad Groningen binnen te komen, mislukte.

Volgens FNV Zorg was het de eerste keer dat een gemeente direct de politie inschakelde. De vakbond spreekt er schande van. Het Aaltense gemeentebestuur wilde geen commentaar geven.

TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland met twaalfduizend medewerkers. Het bedrijf kreeg eind november uitstel van betaling.

Ongeveer honderd gemeenten hebben de zorg inmiddels ondergebracht bij Buurtzorg of bij andere aanbieders. Daardoor behouden in ieder geval 3.350 thuiszorgers hun baan.