1,8 miljoen Chinezen in kool- en staalindustrie verliezen werk

China verwacht 1,8 miljoen werknemers in de kool- en staalindustrie te moeten ontslaan om de industriële overcapaciteit terug te kunnen dringen.

Dat maakte het Ministerie van Personeelsbeleid en Sociale Zekerheid maandag bekend.

Minister Yin Weimin liet weten dat het korten op de overcapaciteit tot ontslagen in 2016 zal leiden. Hij was er daarnaast vrij zeker van dat de werkgelegenheid stabiel zal blijven.

Er is niet bekendgemaakt wanneer de ontslagen precies gaan vallen.

De Europese Kamer van Koophandel (EUCham) zei vorige week al dat het wil dat China de overcapaciteit in de Chinese industrie aanpakt, omdat er anders een handelsconflict ontstaat. Volgens EUCham kan China de status van markteconomie mislopen als Peking niet ingrijpt, meldde Het Financieele Dagblad (FD).

Toen China zich vijftien jaar geleden bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aansloot, is afgesproken dat het land eind 2016 de status markteconomie kan krijgen.

Als China die status heeft, wordt het voor andere landen lastiger om drempels op te werpen tegen dumping van Chinese producten. Om daar iets tegen te doen, moet onomstotelijk worden bewezen dat producten onder de kostprijs worden aangeboden. Nu is de bewijslast minder zwaar.

Lees meer over:
Tip de redactie