Vakbond FNV Publiek Belang zegt het onbegrijpelijk te vinden dat KPN-topman Eelco Blok een verdubbeling van de eigen bonus tegemoet kan zien.

KPN deelt Blok een bonus uit van ruim 1 miljoen euro over 2015. In 2014 lag dit bedrag nog op 548.000 euro. Bij de vakbond roept dit verbazing op, omdat het personeel voortdurend te maken heeft met bezuinigingen.

"We zien dat de verschillen tussen de directie en medewerkers steeds groter worden en dringen aan op een eerlijke verdeling van geld aan de mensen die het werk doen", aldus Joost van Herpen van FNV Publiek Belang.

De werknemersorganisatie haalt aan dat in de afgelopen jaren ongeveer zevenduizend werknemers hun baan hebben verloren bij KPN.

Laagst betaalde werknemer

FNV rekende uit dat Blok nu zo'n 75 keer meer verdient dan de minst betaalde werknemer bij het telecomconcern. "Dit is niet uit te leggen. Niet aan de medewerkers, niet aan de klanten en ook niet aan de aandeelhouders. KPN krimpt en dat voelt het personeel al jaren", zegt Van Herpen.

In 2015 klaagden de vakbonden ook over de bonus van Blok. De topman gaf toen een bedrag terug van 425.000 euro. Dit kreeg hij voor de verkoop van het Duitse dochterbedrijf E-Plus.

Reactie

Een woordvoerster van KPN zegt in een reactie dat de variabele beloning gestegen was door de ''goede prestaties''. 

''KPN heeft in 2015 bijvoorbeeld een zeer sterke klantgroei gerealiseerd en ook de klanttevredenheid was nog niet eerder zo hoog. Deze sterke prestaties zie je inderdaad terug in de kortetermijnbeloning van de top", aldus de zegsvrouw.

"Maar ook alle andere KPN-medewerkers profiteren hiervan. Zij krijgen namelijk ook een bonus vanwege de goede prestaties in 2015.''