De Surinaamse economie wordt hard geraakt door de daling van grondstoffenprijzen en gaat dit jaar verder achteruit.

Dat voorspelt kredietbeoordelaar Fitch in een vrijdag gepubliceerd rapport over Suriname. Daarin wijst het ratingbureau op de zwakke financiële positie van het Zuid-Amerikaanse land.

Door de daling van de grondstoffenprijzen zijn handels- en begrotingstekort van het land sterk opgelopen. Tegelijkertijd verdampte een aanzienlijk deel van de financiële reserves bij pogingen de waarde van de Surinaamse dollar te ondersteunen.

Het land hoopt nu op steun van het IMF, maar overeenstemming over noodkredieten is nog niet bereikt.

Categorie B+

Fitch verlaagde vrijdag zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Suriname, en zette het land daarbij terug naar de categorie B+. Dat betekent dat beleggingen in Surinaamse staatsleningen als heel speculatief worden gezien.

Een lagere kredietwaardigheid kan het duurder maken voor de Surinaamse overheid om geld te lenen.

Koers

De Surinaamse overheid heeft onlangs de pogingen om de koers van de dollar overeind te houden gestaakt. De waarde van de munt wordt nu op de markt bepaald, waardoor de koers waarschijnlijk stevig zal dalen.

Dat kan gunstig uitpakken voor de export van het land. Tegelijkertijd maakt het de financiële positie van Suriname zwakker, omdat een groot deel van de staatsschuld in buitenlandse valuta's moet worden betaald. Die worden duurder door de daling van de Surinaamse munt.

Fitch verwacht dat de Surinaamse economie dit jaar met 2 tot 3 procent krimpt. Het besteedbare inkomen daalt daarbij waarschijnlijk voor het eerst sinds 2000, terwijl de werkloosheid verder oploopt.