Europees onderzoek naar overnameplannen Airbus

De Europese Commissie begint een diepgaand onderzoek naar overnameplannen van Airbus in de ruimtevaartsector. 

Airbus Safran Launchers (ASL) wil de Europese lanceerdienst Arianespace overnemen, maar daardoor komt volgens Brussel mogelijk de concurrentie in het geding.

Arianespace is de wereldmarktleider voor het lanceren van commerciële satellieten, terwijl luchtvaartconcern Airbus een van de leidende satellietbouwers is. Daarbij is ASL, een samenwerking van Airbus met technologieconcern Safran, de maker van draagraketten waar Arianespace gebruik van maakt.

Benadelen

De commissie is bang dat andere satelliet- en raketbouwers en concurrerende lanceerdiensten, als het Amerikaanse ILS en SpaceX van Tesla-ondernemer Elon Musk, straks benadeeld kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld als prijzen omhoog gaan.

Ook zijn er mogelijk gevolgen voor inspanningen op het gebied van onderzoek. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) benadrukt dat de commissie er zeker van wil zijn ''dat alle spelers in de ruimtevaartindustrie sterke prikkels blijven krijgen om te innoveren''.

Aandelen

Het in 1980 opgerichte Arianespace is nu in handen van twintig aandeelhouders, die de gehele Europese ruimtevaartindustrie vertegenwoordigen.

ASL heeft al een belang van 39 procent, maar het gaf vorig jaar te kennen ook de aandelen van de Franse overheid te willen kopen. Daardoor zou ASL 74 procent van Arianespace in handen krijgen. Met de deal is volgens Franse media een bedrag tussen de 100 en 200 miljoen euro gemoeid. Brussel komt uiterlijk in juli met een oordeel over de transactie.

Lees meer over:
Tip de redactie