De Europese Commissie maakt zich zorgen over de stijging van het aantal langdurig werklozen en de groeiende verschillen tussen tijdelijk en vast werk in Nederland.

De commissie concludeert dat in een vrijdag gepubliceerd rapport over de Nederlandse economie.

Afgelopen jaar werden in Nederland weer banen gecreëerd en nam de werkloosheid verder af. Het aantal langdurig werklozen bleef echter groeien, terwijl de werkgelegenheid vooral toenam door de aanwas van tijdelijke contracten en zelfstandigen.

De doorstroom van tijdelijk naar vast werk is daarbij beperkt, waardoor volgens Brussel het risico van ''arbeidsmarktsegmentatie'' ontstaat.

De verschillen tussen vast en flexibel worden dan steeds groter, waardoor steeds meer problemen ontstaan. Zo kan het stelsel van sociale voorzieningen onder druk komen te staan, doordat zelfstandigen vaker onderverzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Ook bouwen ze vaak minder pensioen op dan werknemers in loondienst.

Schuldenlast

De commissie wijst verder op de relatief hoge schuldenlast van Nederlanders, die vooral bestaat uit hoge hypotheken. Eerder genomen maatregelen, zoals de beperking van de hypotheekrenteaftrek, zijn volgens de commissie ''nog steeds ontoereikend''.

Volgens de commissie moet het tempo van hervormingen op de huizenmarkt worden opgevoerd om de financiële veerkracht van huishoudens te vergroten en de verstoring van de huizenmarkt te beperken.