De Duitse modegroep Gerry Weber zet het mes in het winkelbestand. De sluiting van ruim honderd winkels kost 460 mensen hun baan.

Bovendien worden nog tweehonderd banen op het hoofdkantoor in Halle en vijftig in anderen landen geschrapt.

Gerry Weber is ook actief in Nederland, maar wat de reorganisatie betekent voor de Nederlandse verkooppunten is onbekend. Een woordvoerster van het bedrijf gaf vrijdag aan dat een kwart van de in totaal 103 winkels die worden gesloten niet in Duitsland is gevestigd. Een verdere verdeling kon volgens haar nog niet worden gegeven

Behalve de 103 slecht presterende kledingzaken die worden gesloten, staat nog eens 5 procent van de 1270 winkels op de nominatie voor sluiting. Volgens het bedrijf is de laatste tijd te zwaar ingezet op uitbreiding van het winkelbestand. Het concern wil nu met een versterking van de groothandelstak de winstgevendheid vergroten.

Gerry Weber meldde over het afgelopen jaar een omzetstijging van 8 procent naar 920,8 miljoen euro, waar het bedrijf op meer had gerekend. Door de tegenvallende verkopen ontstonden overschotten in de magazijnen, waardoor meer kortingen moesten worden gegeven. Dat drukte de winst met een kwart.