Nederland mag rundvlees leveren aan de Verenigde Staten

Nederland mag rund- en kalfsvlees gaan exporteren naar de Verenigde Staten.

De Amerikanen hebben daarvoor toestemming gegeven, omdat zij vertrouwen hebben in het Nederlandse keuring- en toezichtsysteem op de rundvleesproductie.

Het ministerie van Economische Zaken heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een uitvoer ter waarde van 80 miljoen euro (10 miljoen kilo). Het vlees is bedoeld voor exclusieve restaurants in de VS met een Europese keuken. Amerikanen behoren tot de grootste vleeseters ter wereld.

Ierland en Litouwen zijn de enige andere EU-landen die dit vlees naar de VS mogen exporteren. De Amerikanen hebben de werkwijze van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2014 en 2015 onderzocht.

Amerikaanse eisen

Deze instantie zal erop toezien dat de bedrijven die het vlees naar de Verenigde Staten willen exporteren, voldoen aan de Amerikaanse eisen. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitvoer precies kan beginnen, maar zo snel mogelijk, stelt het ministerie. Er moeten nog een paar technische zaken worden afgerond.

De Amerikanen gunden Nederland onlangs ook, als enige EU-land, toegang tot de Amerikaanse markt voor eierproducten. De vraag hiernaar is groot, omdat die producten worden gebruikt in milkshakes, muffins, sportdrankjes en als verstevigingsmiddel in hamburgers.

Het Nederlandse rund- en kalfsvlees kan ook als gehakt in hamburgers worden gebruikt. Verder zijn volgens het ministerie vooral de hoogwaardige, luxere delen zoals ribeye, rugdelen en de achterbil populair.

Tip de redactie