'Air France presenteert saneringsplannen'

Air France heeft vrijdag plannen gepresenteerd om via een vrijwillige vertrekregeling ruim veertienhonderd banen op de grond te schrappen.

Bij het cabinepersoneel zouden tweehonderd arbeidsplaatsen op de tocht staan, melden Franse media op gezag van vakbondsvertegenwoordigers bij de centrale ondernemingsraad van de luchtvaartmaatschappij.

De genoemde getallen circuleerden vorige week al. De ingreep hangt samen met een verlaging van de capaciteit bij de Franse zustermaatschappij van KLM.

Daar wordt op bezuinigd, omdat een groot deel van het personeel tot dusver niet heeft willen instemmen met maatregelen om de productiviteit te verhogen.

Groei

Als het de komende tijd lukt daar alsnog afspraken over te maken, ziet Air France vanaf volgend jaar weer ruimte voor groei. Bij KLM is die er dit jaar al, omdat daar afgelopen nieuwe cao's zijn afgesloten waardoor met hetzelfde aantal mensen meer werk kan worden verzet.

Verder werd bekend dat Air France in de rechtszaal opnieuw een overwinning heeft behaald op de pilotenvakbond SNPL. Die blokkeerde tot dusver de uitvoering van sommige maatregelen in het kader van een eerder kostenbesparingsprogramma, dat in 2015 afliep.

De rechter bepaalde in oktober dat het bedrijf gerechtigd is die productiviteitsmaatregelen af te dwingen. Die uitspraak is in hoger beroep bekrachtigd.

Lees meer over:
Tip de redactie