De Nederlandse auto- en motorbranche rekent op een forse terugval in de omzet na de sterke jaarafsluiting van 2015. Vlak voor de jaarwisseling verkochten dealers en importeurs even extreem veel auto's.

Daarom zakken de verkopen in het eerste kwartaal van dit jaar naar verwachting stevig in.

Een en ander blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de autosector lag in het vierde kwartaal van vorig jaar bijna een kwart (24 procent) hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2014.

Dat kwam doordat mensen en leasemaatschappijen de aanschaf van een nieuwe auto naar voren haalden, om nog te profiteren van oude bijtellingsregels.

Somberder

Ondanks deze grote plus in de verkopen zijn ondernemers toch somberder geworden, constateert het CBS. Die afname van het ondernemersvertrouwen is volgens het statistiekbureau voornamelijk toe te schrijven aan een veel negatievere omzetverwachting.

Bedrijven in de branche rekenen nu in meerderheid op omzetkrimp in het lopende kwartaal, terwijl dit drie maanden terug nog precies het omgekeerde was.

Voorspellingen

De eerste verkoopcijfers van het nieuwe jaar bevestigen de voorspellingen. In januari, zo is al duidelijk, zijn historisch weinig wagens aan de man gebracht. Er werden bij elkaar 40.776 nieuwe personenauto’s verkocht, ruim 14 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Deze eeuw werden er in de maand januari niet eerder zo weinig nieuwe auto’s verkocht.

In heel 2015 zag de auto- en motorbranche de omzet overigens met bijna 11 procent toenemen. Alle deelbranches deden het beter dan in 2014. De omzetstijging was het grootst bij de importeurs van nieuwe personenauto’s en de bedrijfsautobranche, met respectievelijk 19 en 15 procent.