Het gaat slechter met de arbeidsmarkt dan alleen de hoge werkloosheid doet vermoeden. 

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zijn er namelijk veel meer mensen op zoek naar een baan of meer werk dan alleen werklozen. Dit zet extra druk op de loongroei.

Volgens DNB draagt het forse zogeheten onderbenutte arbeidspotentieel er waarschijnlijk aan bij dat de loonstijgingen in Nederland vooralsnog bescheiden blijven, ondanks het economisch herstel en de dalende werkloosheid.

Naast de kleine 600.000 werklozen zijn er immer ook nog een miljoen parttimers en zzp'ers die eigenlijk meer uren willen draaien.

Nog eens een half miljoen Nederlanders hebben de zoektocht naar een baan opgegeven of zijn even niet beschikbaar, maar zouden wel graag willen werken. Deze mensen zijn de laatste jaren fors in aantal toegenomen. Ze tellen niet mee in de werkloosheidsstatistieken, maar een kwart van hen solliciteert wel op vacatures.

50-plussers

Vooral voor 50-plussers is het lastig om weer aan het werk te komen. Deze groep maakt dan ook bijna de helft uit van het totale mensen dat een werkloosheidsuitkering ontvangt. Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen stelt dat 50-plussers veel last hebben van hun leeftijd. 

De 50-plussers die wel willen slagen in hun zoektocht naar een baan, kunnen beter niet in de Randstad solliciteren, zo blijkt donderdag uit een barometer van het UWV. Volgens het instituut zijn de sectoren waar veel banen zijn, sterker vertegenwoordigd buiten die regio. 

De 50-plussers maken daarnaast vooral kans op een nieuwe baan vanuit de WW in de sectoren techniek en bouw. Arbeidskrachten met een achtergrond in de kunst, journalistiek of het openbaar bestuur komen het minst snel weer aan het werk.