Een bevriezing van de olieproductie door de grote olieproducerende landen kan alleen lukken als er duidelijke afspraken worden gemaakt.

Volgens minister Adel Abdul Mahdi is het geen goed beleid als sommige landen de olieproductie bevriezen, terwijl anderen die juist verhogen. Daarom moet er een ''compleet akkoord'' worden gesloten.

Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar spraken vorige week af dat zij hun productie gaan bevriezen op het niveau van januari, mits andere olieproducerende landen hetzelfde doen. Iran heeft echter aangegeven niet mee te willen doen. Iran wil juist zijn productie verhogen na jaren van internationale sancties tegen het land.

De voormalige olieminister van Qatar, Abdullah al-Attiyah, verklaarde in een interview met persbureau Reuters dat de leden van oliekartel OPEC en andere grote olieproducenten hun dagelijkse productie met 2,5 miljoen vaten moeten verlagen om zo de prijzen op te krikken.

Bevriezing

Een bevriezing van de productie is niet voldoende om het overaanbod op de oliemarkt tegen te gaan, aldus Al-Attiyah, die tussen 1992 en 2011 olieminister van Qatar was.

Volgens de oud-minister zal de OPEC nooit alleen de productie gaan verlagen. Andere landen moeten meedoen om een deal te kunnen bereiken. Hij vreest dat het overaanbod op de oliemarkt oncontroleerbaar kan worden als niet snel actie wordt ondernomen.