Delta Lloyd heeft de plannen voor zijn bekritiseerde aandelenemissie aangepast. De verzekeraar mikt nu op een opbrengst van 650 miljoen euro, in plaats van de eerder aangekondigde claimemissie van 1 miljard euro.

Delta Lloyd wees woensdag op de goede vooruitgang die sinds de aankondiging van de emissie, eind november, werd geboekt. Daardoor is er minder nieuw kapitaal nodig dan gedacht, om de buffers van het bedrijf op het gewenste peil te krijgen.

De aandelenemissie kwam Delta Lloyd afgelopen tijd op veel kritiek van grootaandeelhouders te staan. Die vonden dat het bedrijf de problemen overschatte, waardoor hun belang onnodig zou verwateren.

Belang verkopen

Naast de uitgifte van aandelen wil Delta Lloyd zijn kapitaal versterken door zijn belang van ruim 30 procent in Van Lanschot Bankiers te verkopen. Dat zal in de loop van dit jaar gebeuren.

Delta Lloyd stelde dat er met de nu aangekondigde stappen een streep kan worden gezet onder alle onzekerheid voor het bedrijf. ''We kunnen weer met vertrouwen naar de toekomst kijken als de emissie is afgerond'', concludeerde bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa.

Nettowinst

Delta Lloyd zag zijn nettowinst vorig jaar met 65 procent dalen, tot 128 miljoen euro. De operationele winst verbeterde wel met ruim 50 procent tot 940 miljoen euro. Het bedrijf wist de waarde van nieuwe contracten bij de levensverzekeringen op te voeren, terwijl ook de premie-inkomsten uit schadeverzekeringen toenamen.

Het bedrijf wil Leon van Riet benoemen als bestuurder. De huidige directeur van Delta Lloyd Leven moet de opvolger worden van Onno Verstegen, die begin deze maand bij Delta Lloyd is vertrokken.