Iran lijkt niet van plan om de olieproductie te bevriezen om zo steun te bieden aan de lage olieprijzen. Het voorstel van onder meer Saudi-Arabië en Rusland om de productie niet verder te verhogen, is volgens de Iraanse olieminister voor Teheran ''onrealistisch''.

Iran wil namelijk zijn productie flink gaan opschroeven, na jaren van internationale sancties tegen het land. Het is daarom ''belachelijk'' dat van Iran gevraagd kan worden de productie niet verder op te voeren, aldus de minister.

Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar spraken vorige week af dat zij hun productie gaan bevriezen op het niveau van januari, mits andere olieproducerende landen hetzelfde doen.

Iran had toen gezegd positief te staan tegenover een overeenkomst om de oliemarkt te stabiliseren, maar wilde niet aangeven of het land mee zou gaan doen aan een bevriezing.

Saudi-Arabië

De Saudische olieminister liet dinsdag op een energieconferentie in Houston weten dat zijn land in ieder geval de productie niet gaat verlagen, omdat andere landen waarschijnlijk niet mee zullen doen bij het aanpakken van het overaanbod.

Volgens de minister is het een efficiëntere manier voor de oliemarkt om weer in balans te komen als olieproducenten met hoge kosten ten onder gaan of hun kosten verlagen.

Onder druk

De olieprijzen stonden dinsdag sterk onder druk na de berichten van Iran en Saudi-Arabië. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 5 procent tot 31,68 dollar en Brent verloor 4,5 procent tot 33,11 dollar per vat.

Maandag zaten de olieprijzen nog flink in de lift door speculaties over een productiebevriezing.