Personeel van een aantal Belgische Albert Heijn-vestigen heeft dinsdag het werk neergelegd. De werknemers zijn niet blij met de mogelijke verkoop van winkels aan andere supermarktketens.

Zeker drie vestigingen van Albert Heijn zijn hierdoor gesloten, melden verschillende Vlaamse media. Het gaat om supermarkten in Antwerpen en Gent.

Maandag werden de vakbonden en dus daar aangesloten personeel geïnformeerd over een voorlopig besluit van de Belgische Mededingingsautoriteit.

Ahold en het Belgische Delhaize moeten vestigingen in Vlaanderen afstoten om toestemming te krijgen voor een fusie. Het zou gaan om acht Albert Heijn-winkels en ook een klein aantal Delhaize-vestigingen.

Duidelijkheid

De werknemers willen duidelijkheid. "Men is kwaad en men wil garanties om te weten wat er met hen gaat gebeuren. Er moet een oplossing worden gevonden", zegt secretaris Erik Dirkx van vakbond BBTK tegen De Morgen.

De vakbond stelt dat het personeel van de winkel in Gent morgen ook niet aan het werk gaat als harde garanties uitblijven. "We willen garanties op papier dat de mensen ofwel bij de overnemer aan de slag kunnen of in andere vestigingen van Albert Heijn", zegt vakbondsafgevaardigde Thomas Baeyens.

Baeyens benadrukt dat de winkel in Gent nog geen twee jaar geleden is geopend en dat er vooral jonge mensen met een vast contract werken.

Begrip

Een woordvoerster van Albert Heijn België laat aan Gazet van Antwerpen weten begrip te hebben voor de stakers. "We zouden graag meer antwoorden kunnen geven, maar die hebben we momenteel nog niet", meent de zegsvrouw.

"Nu al garanderen we behoud van werkgelegenheid en rechten voor alle werknemers onder de nieuwe werkgever van de filialen."

Moederbedrijf Ahold wilde maandag nog niet over aantallen speculeren, omdat het definitieve besluit van de Belgische Mededingingsautoriteit pas in de tweede helft van maart wordt verwacht. Het proces begint pas nadat de aandeelhouders zich op 14 maart over de fusie hebben uitgesproken, stelt Ahold.

Albert Heijn heeft 38 vestigingen in Vlaanderen. Delhaize is met 838 winkels in heel België actief.