ING schaalt waarschijnlijk de activiteiten in Londen terug als het Verenigd Koninkrijk besluit uit de Europese Unie te stappen.

Dit zegt ING-topman Ralph Hamers in een interview met persbureau Bloomberg. Hij volgt hiermee veel andere grote Europese banken die ook dreigen te vertrekken.

"Als enkele van de megabanken Londen verlaten dan gaan wij mee", aldus Hamers. "Of het circus van de markten zit in Londen of het zit ergens anders." ING heeft ongeveer 650 werknemers in Londen.

Eerder verklaarde HSBC, de grootste Europese bank, al dat er waarschijnlijk duizend Londense banen worden verhuisd naar een andere locatie bij een Brits vertrek uit de Europese Unie.

Nieuw talent 

Een vertrek zou slecht nieuws zijn voor het bedrijfsleven, zegt Hamers verder. Alle grote banken ter wereld zijn nu vertegenwoordigd in Londen. Voor de banken is dit voordelig doordat de lijntjes met concurrenten kort zijn en de banken samen nieuw talent aantrekken naar de stad. Als de banken verdwijnen uit de Britse hoofdstad is het nog maar de vraag of dit voordeel wordt behouden in een andere stad. 

"Je moet samen ergens zitten voor het talent en om de markten te laten werken", verklaarde Hamers. "Als de grote jongens vertrekken dan moeten wij er ook over gaan nadenken."

Senior riskmanager Johan Geeroms van kredietverzekeraar Euler Hermes verwacht dat het financiële hart van Londen, nu nog een van de belangrijkste financiële centra van de wereld, na een Brexit aan belang zal inboeten. Ook zal het Britse pond minder belangrijk worden als referentiemunt ten opzichte van de yen, euro en de Amerikaanse dollar.

Export

Als het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk uit de EU stapt, zou dit de Nederlandse export hard kunnen raken, stelt Euler Hermes dinsdag op basis van een onderzoek. Een Brexit zou tot een exportverlies van 4,3 procent kunnen leiden. Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland de belangrijkse handelspartner van Nederland.

"Het leidt tot allerlei beperkingen in het vrije verkeer van kapitaal, goederen, diensten en personen. Denk aan invoertarieven en douaneformaliteiten. Ook vallen financieringskosten hoger uit", zegt senior riskmanager Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland.

Binnen de EU zou alleen Duitsland nog zwaarder getroffen worden dan Nederland. Voor dit land gaat de kredietverzekeraar uit van een verlies van 6,1 procent. Zo'n 60 procent van het totale exportverlies na een Brexit komt voor rekening van Duitsland, Nederland, Frankrijk en Ierland. 

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk gaan op 23 juni naar de stembus om te bepalen of ze nog lid willen blijven van de Europese Unie.