In 2017 is de vraag en aanbod van olie weer in balans en begint de prijs langzaam te stijgen. Die voorspelling doet het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een maandag gepubliceerd rapport.
 

De enorme olievoorraden die de afgelopen jaren zijn opgebouwd, in de Verenigde Staten zelfs tot het hoogste punt in 86 jaar, zetten een rem op een vlug herstel van de olieprijs.

Het IAE ziet de olieprijs op korte termijn niet snel herstellen, blijkt uit het rapport. Alleen wanneer landen die niet bij oliekartel OPEC zijn aangesloten hun productie flink verlagen of als de vraag naar olie wereldwijd flink groeit, kan de prijs binnen afzienbare tijd weer stijgen. Maar dat acht het IAE niet waarschijnlijk.

De organisatie houdt wel een slag om de arm. Door een grote, geopolitieke gebeurtenis kunnen olieprijzen een onverwachte wending nemen en kunnen de voorspellingen overboord worden gezet.

Olieprijzen

© NU.nl/Julien Dom

Productie

Het Agentschap ziet de olieproductie tussen 2015 en 2021 dalen als gevolg van de teruggeschroefde investeringen van grote olieconcerns.

Wereldwijd wordt dit jaar 17 procent minder uitgegeven aan de exploratie en productie van olie. In 2015 bedroeg die krimp 24 procent.

De daling van de olieprijs begon in de zomer van 2014, toen een vat ruwe Brentolie op het hoogtepunt 115 dollar kostte. Inmiddels is onder andere door overproductie de prijs van een vat Brentolie gedaald tot rond de 30 dollar.