De Europese Kamer van Koophandel (EUCham) wil dat China de overcapaciteit in de Chinese industrie aanpakt, omdat er anders een handelsconflict ontstaat.

Volgens EUCham kan China de status van markteconomie mislopen als Peking niet ingrijpt, meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

Toen China zich vijftien jaar geleden bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aansloot, is afgesproken dat het land eind 2016 de status markteconomie kan krijgen.

Als China die status heeft, wordt het voor andere landen lastiger om drempels op te werpen tegen dumping van Chinese producten. Om daar iets tegen te doen, moet onomstotelijk worden bewezen dat producten onder de kostprijs worden aangeboden. Nu is de bewijslast minder zwaar.

Vraag

Hoewel de binnenlandse vraag in China niet groeit, blijft de capaciteit van de industrie nog altijd snel toenemen. Omdat de vraag binnen China afzwakt, verkopen Chinese bedrijven hun producten tegen extreem lage prijzen in het buitenland.

De Chinese producentenprijzen dalen al bijna vier jaar op een rij. In januari daalden de prijzen nog met 5,3 procent.

Hervormingen

China heeft onlangs hervormingen aangekondigd die het aanbod moeten beperken. Het land heeft beloofd de overcapaciteit in de industrie in te dammen. Zo laat Peking bedrijven failliet gaan die alleen met staatssteun kunnen overleven.

Maar volgens EUCham heeft het beleid van de Chinese overheid nog niet het gewenste resultaat, omdat lokale overheden de belangen van banen en economische groei voorrang geven.