Verzekeraar Aegon heeft vorig kwartaal zijn nettowinst met 20 procent weten op te voeren ten opzichte van een jaar eerder, meldt het bedrijf vrijdag.

Aegon boekte in de laatste drie maanden van 2015 een nettowinst van 478 miljoen euro, tegen 399 miljoen euro een jaar eerder. Dit kwam onder meer door lagere afschrijvingen. De onderliggende winst voor belastingen ging wel met 14 procent omlaag, naar 486 miljoen euro. Dit schreef Aegon vooral toe aan lagere opbrengsten in de Verenigde Staten.

De totale verkopen van Aegon namen vorig kwartaal met bijna 40 procent toe. In heel 2015 bereikten de verkopen het recordniveau van 10,7 miljard euro, wat een kwart meer was dan een jaar eerder. De nettowinst halveerde vorig jaar, tot 619 miljoen euro. Dit kwam vooral door een groot boekverlies in het derde kwartaal.

Positie

Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts benadrukte in een toelichting de ''sterke kapitaalpositie'' van Aegon. Daarbij is Aegon volgens hem goed bestand tegen de problemen die de bijzonder lage rente in Europa en de VS met zich meebrengt. Wynaendts wees in dat verband op de grotere behoefte aan advies en nieuwe producten, die minder afhankelijk zijn van de rentestand. Dat zorgt voor extra vraag bij Aegon.