De investeringen in Nederland zijn in december met bijna een vijfde gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De enorme stijging (19,3 procent) kwam vooral doordat de investeringen in personenauto’s opnieuw sterk groeiden. Door belastingverhogingen (bijtellingstarieven en de BPM) met ingang van 2016 was er voor bedrijven een fiscale prikkel om de aanschaf van personenauto’s naar voren te halen.

Volgens brancheorganisatie Bovag zijn er de afgelopen decennia in december nog nooit zo veel nieuwe auto’s geregistreerd als in december vorig jaar.

Volgens het CBS werd er in de laatste maand van vorig jaar ook meer geld gestoken in woningen vergeleken met een jaar eerder. Ook de investeringen in vliegtuigen namen toe.

Inmiddels zijn de omstandigheden voor investeringen in februari per saldo minder gunstig dan in december. Dat hangt volgens het statistiekbureau samen met een minder gunstige situatie op de afzetmarkten en op de financiële markten.