De Tweede Kamer krijgt vertrouwelijk inzage in de afspraken van de fiscus met multinational IKEA. Of, zoals GroenLinks het meldt, inzicht in de manier waarop IKEA via Nederland belasting ontwijkt.

Het initiatief voor een besloten briefing kwam van GroenLinks, SP, D66 en ChristenUnie.

Vorige week stelden de Groenen in het Europees Parlement dat Europese landen naar schatting 1 miljard euro aan inkomsten zijn misgelopen door belastingontwijking door IKEA.

''Het is oneerlijk dat multinationals als IKEA hun geld zo wegsluizen dat ze amper belasting hoeven te betalen, terwijl een kleine meubelzaak wel gewoon netjes belasting betaalt”, aldus Rik Grashoff (GroenLinks) donderdag. Hij wil weten welke mazen in de wet moeten worden gedicht.

Eerder kreeg het parlement vertrouwelijk inzicht in de afspraken met de Amerikaanse koffieketen Starbucks.

Google

De PvdA op haar beurt klaagt over praktijken van internetgigant Google. De sociaaldemocraten vinden het ''van de zotte'' dat Google in 2014 het ''kolossale'' bedrag van 11 miljard euro aan royalty's via Nederland en Ierland naar Bermuda liet stromen en nauwelijks belasting af blijkt te dragen.

''Burgers en kleine bedrijven draaien op voor de kosten van wegen, onderwijs, zorg en andere voorzieningen, terwijl de winsten van internationale ondernemingen onbelast naar een kleine groep aandeelhouders vloeien'', aldus PvdA'er Ed Groot.

Hij wil paal en perk stellen aan de praktijk dat Nederland wordt ''misbruikt'' voor het doorsluizen van onbelaste miljardenwinsten naar belastingparadijzen.