De NS heeft honderden reacties gekregen op de tweehonderd vacatures die het bedrijf heeft. De extra mensen die het bedrijf aantrekt, moeten ervoor zorgen dat de veiligheid in de trein vergroot wordt. 

"Dit weekend hebben we ruim achthonderd sollicitaties ontvangen", laat de afdeling personeelszaken van de NS donderdag weten.

Het spoorwegbedrijf zoekt honderdveertig extra hoofdconducteurs en zestig veiligheid- en servicemedewerkers. De extra mensen zijn nodig voor een dubbele bezetting in treinen op uitgaansavonden. Op andere avonden worden ze ingezet om flexibele veiligheidsteams te vormen.

"Per functie trekken wij zes tot acht weken uit voor de selectie voordat kandidaten starten met hun opleiding", zo laat het bedrijf weten in een reactie. De NS verwacht dat de nieuwe medewerkers volgend jaar al aan de slag zijn bij het bedrijf. 

NS maakte de werving van nieuw personeel op 11 februari bekend na gesprekken met vakbonden FNV en CNV. De aanleiding is een incident in Landgraaf waarbij een conducteur in zijn buik werd gestoken.

Strategie

Later donderdag werd bekend dat de NS vrijdag nog niet de nieuwe strategie bekendmaakt. De nieuwe plannen volgen pas op 29 februari, meldt FNV Spoor.

''Dit is een streep door de rekening van het NS-personeel'', aldus een woordvoerder van de vakbond. ''Het kan gaan om duizenden banen en het personeel wacht al zo lang op duidelijkheid.''

Meer tijd

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zou volgens De Telegraaf meer tijd willen hebben om de plannen van NS en de mogelijke gevolgen door te nemen.

Maar volgens een woordvoerster van het ministerie is er geen sprake van dat Dijsselbloem de presentatie van de strategie zou hebben tegengehouden, zoals de krant meldt. ''Er is niets aan de hand.''

Het Rijk is aandeelhouder van NS. Het spoorbedrijf wilde donderdag niet reageren.