Iran laat weinig los over olievergadering

Het is niet duidelijk of Iran bereid is zijn olieproductie te bevriezen zoals Rusland, Saudi-Arabië, Irak en Venezuela van plan zijn. Wel staat het land positief tegenover een overeenkomst om de oliemarkt te stabiliseren.

Woensdag hielden de OPEC-leden Iran, Irak, Qatar en Venezuela overleg in Teheran over de olieproductie. Na afloop wilde de Iraanse olieminister niet aangeven of zijn land gaat meedoen aan een handhaving van de productie.

Saudi-Arabië, het belangrijkste lid van oliekartel OPEC, Rusland, Irak en Venezuela kondigden dinsdag aan de productie te zullen handhaven op het niveau van januari, toen overigens recordniveaus werden behaald. Die overeenkomst hangt echter wel af van samenwerking door Iran en andere grote olieproducenten.

Iran heeft eerder aangegeven zijn olieproductie juist flink te willen verhogen, na het wegvallen van de westerse sancties tegen het land. Iran was ooit de op een na grootste producent binnen de OPEC.

Overaanbod

Vanwege de hoge productie en de zwakkere vraag zijn de olieprijzen zeer sterk gedaald. Analisten denken dat het overaanbod op de oliemarkt niet verholpen zal worden als er niet ook een daadwerkelijke daling van de productie wordt afgesproken.

De geluiden van Iran vielen wel positief op de oliemarkt. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom bijna 6 procent tot 30,74 dollar en Brent ging ruim 7 procent omhoog.

Lees meer over:
Tip de redactie