Heffingen drukken winst ABN Amro in vierde kwartaal

ABN Amro heeft de winst in het vierde kwartaal op jaarbasis met een derde zien dalen tot 272 miljoen euro. 

Dat komt met name door wettelijke heffingen, die het resultaat met 190 miljoen euro drukten, meldde de bank woensdag. Ook zakten de opbrengsten met 4 procent.

Over heel 2015 wist ABN Amro, dat in november terugkeerde op de beurs in Amsterdam, de onderliggende nettowinst wel met een kwart op te voeren tot 1,9 miljard euro.

Daarbij profiteerde de bank met name van economisch herstel. Er hoefde fors minder geld opzij te worden gezet voor dubieuze leningen.

Lage rente

De toevoeging aan de stroppenpot kwam uit op iets meer dan een half miljard, ruim de helft minder dan in 2014. Ondanks de fikse daling van de prijzen van olie en andere grondstoffen, bleven de risicokosten op leningen aan bedrijven in die sector binnen de perken. Wel worden die klanten scherp in de gaten gehouden.

De belangrijkste bedreigingen voor ABN Amro vormen de langdurig lage rente, de toenemende concurrentie van met name verzekeraars op de hypotheekmarkt, en steeds strengere regelgeving. ''Een ding dat we zeker weten, is dat de wettelijke heffingen in 2016 verder zullen toenemen'', zei topman Gerrit Zalm.

Lees meer over:
Tip de redactie