OPEC en Rusland bevriezen olieproductie

Saudi-Arabië, de grootmacht binnen oliekartel OPEC, en Rusland hebben dinsdag afgesproken hun olieproductie te handhaven op het niveau van 11 januari. 

Zowel het oliekartel als de grootste producent buiten die groep produceerde destijds een recordhoeveelheid van de grondstof.

De olieministers van Saudi-Arabië, Rusland, Qatar en Venezuela vergaderden achter gesloten deuren in Doha. De bewindslieden concludeerden dat het productieniveau van ruim een maand geleden ''adequaat'' is om aan de vraag naar olie te voldoen.

De afspraken worden volgens de ministers van Saudi-Arabië en Rusland van kracht als ook andere landen ermee instemmen.

Productie opvoeren

De afspraken komen op het moment dat de OPEC-leden Irak en Iran alles op alles zetten om hun productie flink op te voeren. De olieminister van Venezuela, die al maanden pleit voor maatregelen om de olieprijzen te stutten, gaat woensdag langs bij zijn ambtsgenoten in Irak en Iran.

De infrastructuur rond de velden in Irak raakte zwaar verwaarloosd door jaren van oorlog in het land en de productie van Iran werd beknot door westerse sancties, die recent zijn ingetrokken.

De olieprijzen leverden na de aankondiging van de maatregel een flink deel van hun eerdere sterke winsten in. De prijs van een vat Amerikaanse olie was nog maar 0,7 procent hoger op 29,65 dollar, na eerder 31,53 dollar te hebben aangetikt.

Een vat Brentolie werd verhandeld voor 33,78 dollar (plus 1,2 procent), waar eerder een hoogste dagkoers van 35,55 dollar werd neergezet.

Noorwegen

De Noorse economie is in het laatste kwartaal van 2015 jaar flink gekrompen. Noorwegen, de grootste olie-exporteur van West-Europa, voelde de gevolgen van de lagere olie- en gasprijzen en noteerde de grootste krimp van de economie in 3,5 jaar.

Noorwegen zag zijn bruto binnenlands product (bbp) teruglopen met 1,2 procent in vergelijking met een kwartaal eerder, toen de economie nog groeide met een herziene 1,6 procent.

Het land heeft de rente meerdere malen verlaagd om de groei aan te jagen.

Lees meer over:
Tip de redactie