De Saudische olieminister Ali al-Naimi heeft dinsdag in Qatar een ontmoeting met zijn Russische ambtsgenoot Alexander Novak over de situatie op de oliemarkt, melden bronnen rond het geplande overleg maandag aan persbureau Bloomberg.

Met name onder invloed van grootmacht Saudi-Arabië heeft oliekartel OPEC de afgelopen anderhalf jaar de oliekraan wijd open gezet.

Daardoor is een groot overaanbod ontstaan en zijn de prijzen gekelderd tot een niveau waarop het voor veel concurrenten van de Saudi's niet langer rendabel is op grote schaal olie te produceren.

Voor Rusland, zelf geen OPEC-lid, is dat een financiële ramp. Het land zucht al onder westerse sancties in verband met het conflict in Oekraïne. De lage olieprijzen zetten een extra rem op de economie en leiden tot forse druk op de overheidsfinanciën. Olie is in twaalf jaar niet zo goedkoop geweest.

Venezuela

Venezuela, dat wel lid is van de OPEC, kampt met vergelijkbare problemen als Rusland. Ook daar heeft de daling van de olieopbrengsten diepe gaten in de begroting geslagen. De olieminister van het Zuid-Amerikaanse land schuift naar verluidt ook aan bij zijn Saudische en Russische collega's.

Waar de OPEC-landen het in december onderling niet eens konden worden over nieuwe productieafspraken, is de bereidheid tot overleg door de hernieuwde prijsdalingen van de laatste weken gegroeid.

Ook samenwerking met olieproducenten buiten de OPEC lijkt niet langer taboe. Daarbij kan gedacht worden aan een gecoördineerde beperking van de productie om de prijzen op te drijven.