De Nederlandse stichting Volkswagen Investor Settlement Foundation werkt aan een schikking tussen Volkswagen en institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, wereldwijd.

Het gaat om investeerders die geld hebben verloren door de koersdaling als gevolg van het sjoemelen met software in dieselmotoren van de Duitse automaker, maakt de stichting maandag bekend.

Investeerders uit de hele wereld kunnen zich aansluiten bij de schikking die aan het Amsterdamse Gerechtshof wordt voorgelegd.

De Nederlandse wet stelt partijen in staat om geschillen op een collectieve manier af te wikkelen. Beleggers die niet tevreden zijn met de uitkomst, hoeven er uiteindelijk niet aan mee te doen. Er zitten geen kosten verbonden aan de schikking, zo meldt de stichting.

De stichting laat zich adviseren door advocatenkantoor Bernstein Litowitz Berger & Grossmann en heeft Huub Willems, oud-voorzitter van de Ondernemingskamer, aangesteld als voorzitter.

In Nederland is er eerder gebruikgemaakt van de wet om gezamenlijk een zaak te schikken, zoals bij Shell in 2009.

Sjoemelen

De stichting vertegenwoordigt alleen investeerders die aandelen of obligaties van Volkswagen in hun bezit hadden tussen 23 april 2008 en 4 januari 2016 en die verlies hebben geleden als gevolg van het manipuleren van de uitstootgassen van dieselmotoren.

Einde september ontdekten autoriteiten in de Verenigde Staten dat Volkswagen bewust uitstootnormen binnen de geldende normen houdt zolang de auto wordt getest in de garage. Zodra de auto in de praktijk wordt gebruikt, worden de milieueisen ruimschoots overschreden. Het bedrijf hangt een miljardenboete boven het hoofd vanwege de wanpraktijken.

Er worden momenteel meerdere mogelijkheden onderzocht om Volkswagen voor de rechter te slepen. De Nederlandse beleggersclub Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) maakte eerder deze maand bekend Volkswagen voor de rechter te dagen. De automaker zou zijn aandeelhouders hebben misleid door onjuiste informatie te vertrekken, aldus VEB.