Economie eurozone met 0,3 procent gegroeid in laatste kwartaal

De economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent gegroeid in zowel de eurozone als de Europese Unie. 

Dit meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van voorlopige cijfers. De cijfers voldoen aan de verwachtingen van economen. 

Op jaarbasis groeide de economie in het eurogebied met 1,5 procent. In de Europese Unie bedroeg de economische groei 1,8 procent vergeleken met een jaar eerder. 

In Estland groeide de economie het meest met 1,2 procent op kwartaalbasis. Verder werden hoge groeicijfers genoteerd in Oost-Europa. Polen en Roemenië zagen de economie 1,1 procent groter worden. 

Griekenland en Finland vallen op in negatieve zin. Beide landen noteren voor het tweede kwartaal op rij een negatief groeicijfer. In Griekenland kromp de economie met 0,6 procent vergeleken met het derde kwartaal. In Finland ging het om een krimp van 0,1 procent. 

Slowakije

Op jaarbasis groeide de economie het meest in Slowakije met een groeicijfer van 4 procent. Ook in Roemenië (+3,8 procent), Polen (+3,6 procent) en Spanje (+3,5 procent) noteerden relatief hoge plussen. 

Alleen in Griekenland (-1,9 procent), dat economisch een bewogen jaar achter de rug heeft, en Finland (-0,2 procent) kromp de economie.

Lees meer over:
Tip de redactie