Voor het eerst meer dan tien miljoen banen in Nederland

Het aantal banen en vacatures is in het laatste kwartaal van 2015 gegroeid. Daarmee waren er in 2015 voor het eerst meer dan tien miljoen banen in Nederland. 

In het vierde kwartaal van vorig jaar kwamen er 48.000 banen bij in Nederland, zo blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook nam het aantal vacatures toe met bijna elfduizend in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dit is de sterkste banengroei in vier jaar tijd. Al zeven kwartalen op rij groeit het aantal banen. 

Naast de groei van het aantal banen is ook de werkloosheid afgenomen. In totaal zaten er in het laatste kwartaal van vorig jaar zo'n 600.000 mensen zonder baan. Het aantal werklozen daalde daarmee met vijfduizend.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt het positief dat de langdurige werkloosheid licht afneemt ten opzichte van vorig jaar. "Al blijft de zorg over de mensen die nog niet aan de slag zijn. De werkloosheid is nog steeds te hoog", aldus Asscher. 

Oude niveau

Over het hele jaar groeide het aantal banen van werknemers en zelfstandigen met 101.000. Het aantal banen ligt daarmee weer rond het niveau van 2008.

In het derde kwartaal van 2015 is het aantal banen ook gegroeid. Maar toen ging het slechts om een lichte groei. De stijging van het aantal banen was in beide kwartalen vooral toe te schrijven aan een groter aantal uitzendkrachten.

Lees meer over:
Tip de redactie