De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal gegroeid met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van een eerste raming. 

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen spreekt van een "solide groei". "Dit is geen ontzettend snelle groei, maar wel iets sterker dan de kwartalen hiervoor", aldus Van Mulligen.

In het derde en tweede kwartaal groeide de economie nog met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Het was het zevende achtereenvolgende kwartaal dat de economie in omvang is toegenomen.

In heel 2015 is de economie met 1,9 procent gegroeid. De beslissing om de aardgasproductie te beperken, heeft de groei met zo'n 0,4 procentpunt gedrukt.

In 2015 groeide de export met 4,2 procent en de invoer met 4,9 procent. Huishoudens hebben vorig jaar meer geconsumeerd, de overheid ongeveer evenveel als in 2014. 

Investeringen

"Opnieuw waren het de investeringen die het hardst groeiden van alle bestedingen in Nederland", stelt de hoofdeconoom. Het ging in het vierde kwartaal om 10 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat is vergelijkbaar met de kwartalen hiervoor.

Er is met name flink meer geïnvesteerd in woningen. In het vierde kwartaal stegen de investeringen met 18 procent ten opzichte van een jaar eerder. Die groei was wel wat minder dan in de voorgaande kwartalen.

Leaseauto's

Verder hebben bedrijven met name meer geïnvesteerd in leaseauto's. Ook dat heeft de investeringen in het vierde kwartaal flink gestuwd. 

Dat komt mogelijk doordat het bijtellingspercentage en de bpm met ingang van dit jaar zijn verhoogd. "Dat gaf bedrijven een fiscale prikkel om die auto-aankopen naar voren te halen, zodat ze nog konden profiteren van de lagere tarieven in 2015."

Bedrijven gaven ook meer uit aan machines, installaties, software en telecomapparatuur. "Bedrijven zijn nog steeds positief over hun vooruitzichten. Want meer investeringen gaan gepaard met goede sentimenten en dat zien we ook duidelijk terug, de afgelopen kwartalen."

Export

De export van Nederlandse producten groeide in het vierde kwartaal harder dan de wederuitvoer. Dat is de export van eerder ingevoerde producten.

Er zijn beduidend meer checmische producten en transportmiddelen uitgevoerd dan eind 2014. Maar de export van gas is juist flink gedaald vanwege de productiebeperking. Nederland heeft verder fors meer transportmiddeld en gas ingevoerd.

Consumenten

Verder hebben consumenten in het vierde kwartaal iets meer besteed dan een jaar eerder. Het ging om een groei van 1,1 procent. Die was wel lager dan in de eerdere kwartalen. Een deel van de verklaring ligt volgens Van Mulligen in het warmere weer van november en december.

Consumenten gaven in het vierde kwartaal vooral meer uit aan woninginrichting en elektrische apparaten. Ook besteedden ze meer aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur.

Dat de consumentenbestedingen zijn toegenomen, past bij de toegenomen werkgelegenheid en het herstel van de woningmarkt. In 2015 zijn 16 procent meer woningen verkocht dan in 2014. Ook is het consumentenvertrouwen sinds 2015 positief.

Werkgelegenheid

Uit gegevens van het CBS blijkt dat het aantal banen en vacatures verder is gestegen. Vorig jaar waren er voor het eerst meer dan tien miljoen banen. Het ging om de sterkste banengroei in vier jaar tijd.

"Deze cijfers laten zien dat onze economie sterk is. De onzekere internationale situatie heeft effect op onze economie, maar heeft haar groeivermogen in 2015 niet wezenlijk aangetast", reageert minister Henk Kamp van Economische Zaken.