ACM mocht overname beschuitmerk Bolletje niet blokkeren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een tik op de vingers gekregen, omdat de toezichthouder in 2012 een voorgenomen overname blokkeerde van beschuitmerk Bolletje door bakkersconcern Continental Bakeries.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vernietigde die beslissing donderdag, vanwege een slechte onderbouwing.

De ACM hield de overname tegen, omdat de toezichthouder vreesde dat de prijs van beschuit anders zou stijgen. Bolletje en Continental Bakeries, die onder meer huismerkbeschuiten maakt, zouden samen een te groot marktaandeel krijgen.

Maar volgens het college heeft de mededingingswaakhond nooit hard kunnen maken dat Bolletje daadwerkelijk met de huismerken concurreerde.

Bolletje kwam later, in 2013, in handen van zijn Duitse branchegenoot Borggreve. De uitspraak van het CBb is mogelijk nog wel relevant bij het claimen voor schadevergoedingen.

Over de vragen of er schade is geleden en wie daar dan voor verantwoordelijk zou zijn, heeft het college zich niet uitgelaten. Partijen hebben aangeven de kwestie graag in onderling overleg op te lossen.

De ACM is teleurgesteld over het oordeel van het CBb. Bij Continental Bakeries, ook bekend van de merken Haust, Brinky en Bussink Deventer Koek, was donderdag niemand beschikbaar voor commentaar. Bolletje wil niet reageren.

Lees meer over:
Tip de redactie