De beurs in Amsterdam is donderdag fors lager gesloten.

In het eerste uur stond de AEX 2,8 procent lager. Kort na de opening van Wall Street stond de AEX 2,3 procent lager op 385,52 punten. Uiteindelijk sloot de Amsterdamse beurs 3,1 procent lager op 382,61 punten. De Midkap verloor 3,4 procent tot 585,47 punten. 

Elders in Europa sloten de beurzen eveneens in het rood. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen met verliezen tussen 2,4 en 4,1 procent de handel uit.

Vooral aandelen van banken en verzekeraars en de grondstoffensector waren uit de gratie door zorgen over de wereldeconomie. Delta Lloyd kreeg in Amsterdam de zwaarste klappen te verwerken. Het aandeel zakte met 13,6 procent. Aegon verloor 7,2 procent en ING 5,4 procent.

Onder druk

De financiële sector stond onder meer onder druk door onduidelijkheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. President  Janet Yellen van de Federal Reserve zei woensdag dat de huidige onrust op de financiële markten waarschijnlijk van invloed zal zijn op het tempo waarin de Fed de rente verder verhoogt.

In december werd de rente voor het eerst in bijna tien jaar opgeschroefd, tot een bandbreedte van 0,25 tot 0,50 procent. Een lage rente zet druk op het verdienmodel van de financiële bedrijven.