Inflatie januari iets lager door prijsontwikkeling thuiszorg

De inflatie bedroeg in januari 0,6 procent. Dat is iets lager dan een maand eerder. Toen lagen de prijzen voor consumenten nog 0,7 procent hoger dan een jaar eerder.

De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van thuiszorg, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De prijs voor thuiszorg was in januari 2016 nagenoeg gelijk aan die van een jaar eerder. Maar in december was de prijsstijging op jaarbasis nog 43,1 procent.

In januari vorig jaar werd de korting uit de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten afgeschaft, waardoor consumenten meer ging betalen voor thuiszorg. "Dit heeft een jaar lang een verhogend effect op de inflatie gehad, maar dat is nu uitgewerkt", aldus het statistiekbureau.

Vliegtickets

Niet alleen de prijsontwikkeling van thuiszorg, maar ook de prijsontwikkeling van vliegtickets heeft de inflatie gedrukt. In januari 2016 waren vliegtickets 5,1 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Daarentegen had de prijsontwikkeling van kleding een opwaarts effect. Kleding was in januari 1,8 procent duurder dan een jaar eerder. In december was kleding op jaarbasis nog 3 procent goedkoper.

Lees meer over:
Tip de redactie