DEN HAAG - Reizen met bus, tram of metro wordt volgend jaar gemiddeld 2,6 procent duurder, vergeleken met een gemiddelde verhoging van 4,87 procent voor 2003. De tariefsverhoging voor strippenkaarten in de voorverkoop blijft beperkt tot 1,6 procent. Vijftien strippen kosten straks 6,50 euro. Personen die reizen met korting betalen 4,30 euro, schrijft minister Peijs van Verkeer maandag aan de Tweede Kamer.

Abonnementen worden meer in prijs verhoogd. De korting die ouderen, kinderen en jeugdigen hierop krijgen, blijft 34 procent. Een OV-jaarkaart voor stad en streek kost volgend jaar 480,50 euro. De tariefsverhoging is nodig wegens onder meer hogere kosten. De minister overlegde erover met consumentenorganisaties, vervoersbedrijven en decentrale overheden.

Als het aan de eerste groep had gelegen, waren de tarieven met alleen het inflatiepercentage verhoogd. De wagenverkopen hadden iets duurder gemogen, de overige kaartsoorten iets goedkoper. De kwaliteit van het stads- en streekvervoer is in haar ogen dit jaar niet verbeterd. Zo'n beperkte verhoging had volgens Peijs echter geleid tot een tekort van 6,5 miljoen euro bij de vervoersbedrijven. Een efficiencyverbetering of het schrappen van lijnen was dan nodig geweest.