De renteniveaus waartegen banken kunnen lenen bij centrale banken liggen al op historisch lage niveaus, maar ze kunnen nog lager.

Dit schrijven economen bij JP Morgan, zo meldt persbureau Reuters. Financiële markten moeten zich mogelijk voorbereiden op renteniveaus ver onder het nulpunt.

Volgens de economen hebben het opkopen van financiële producten en het afgeven van verwachtingen steeds minder effect. Lage groei en lage inflatie zouden de Amerikaanse en Britse centrale bank mogelijk alsnog forceren om de rente negatief te zetten.

Nu hanteren de Japanse centrale bank en de Europese Centrale Bank al een negatieve rente op deposito’s. Banken moeten dus geld toeleggen op het bewaren van geld bij de ECB. Zweden en Zwitserland hebben al negatieve renteniveaus voor de officiële rentes.

Volgens de economen van JP Morgan kunnen deze niveaus nog veel verder omlaag. De ECB zou de rente tot -4,5 procent kunnen brengen. In de VS, het VK en Japan kunnen de rentes naar respectievelijk -1,3 procent, -2,5 procent en -3,45 procent.