De Oekraïense regering moet meer hervormen en corruptie bestrijden. Als de overheid niet genoeg doet, stopt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mogelijk met de noodsteun aan het land.

Dit zegt IMF-directeur Christine Lagarde woensdag. 

"Oekraïne riskeert een terugkeer naar het patroon van gefaald economisch beleid dat het land plaagde in de recente geschiedenis", zegt Lagarde in een persbericht.

Het Oost-Europese land heeft 17,5 miljard dollar aan steun toegezegd gekregen van het IMF, maar heeft dit nog niet allemaal ontvangen. 

Politieke crisis

Oekraïne verkeert in een ernstige politieke crisis na het recente opstappen van de minister van Economische Zaken. Die gaf als reden voor zijn vertrek aan dat elementen binnen de regering hervormingen tegenhouden en zich schuldig maken aan corruptie.

Daarbij wees hij in het bijzonder op een naaste medewerker van president Petro Porosjenko. Lagarde liet toen weten bezorgd te zijn over het vertrek van de minister omdat hij juist goede vooruitgang boekte met het doorvoeren van hervormingen en het bestrijden van corruptie.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft afgelopen weekeinde gezegd dat de regering blijft werken aan hervormingen en transparantie van het beleid. Hij wil dat er ,,zero tolerance'' is voor corruptie.

Dossier Oekraïne